Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός εγγραφόμενων στην Α' Γυμνασίου και συμπλήρωση τάξεων σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο

Ακολουθεί επιστολή μας (αρ. πρωτ. 56/14.9.2010) προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας


Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Το δ.σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστήμιου Πατρών είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της στέγασης του γυμνάσιου και λυκείου στα νέα κτίρια στο Ριο το πρόβλημα του μικρού χώρου των αιθουσών. Υπήρχε σίγουρα στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας μια κτηριακή υποδομή διαμάντι, που υποβαθμίζεται όμως υποχρεώνοντας 30 μαθητές να συμβιώνουν σε αίθουσες των 25. Η φετινή ρύθμιση για οροφή 25 παιδιών στις τάξεις θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Με το να εφαρμοστεί από φέτος κατά το δυνατόν και στο πειραματικά σχολεία γυμνάσια και λύκεια εξισώνει προς τα πάνω προς το καλλίτερο την ασφαλή και υγιεινή διαβίωση των 25 μαθητών σε αίθουσας χωρητικότητας 25 μαθητών.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάθε προσπάθεια που στρέφεται με στενότητα σκεπτικού στην ανατροπή της θεσμικά επιβαλλόμενης επικράτησης του αυτονόητου, που τόσο λείπει από την εποχής μας. Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που μπροστά στην κοντόφθαλμη απαίτηση να μπουν και αυτοί όπως - όπως τα παιδιά τους στο Πειραματικό αναγκάζοντας την διοίκηση της παιδείας να υποκύψει σε λογικές στενής ερμηνείας ετεροχρονισμένων νόμων, σας πληροφορούμε πως η κοινότητα του πειραματικού γονείς μαθητές διδάσκοντες και απόφοιτοι δεν θα αποδεχτούν τέτοια πισωγύρισμα κρατώντας κρίνα.

Δεν δρούμε βέβαια με τη λογική αυτών που είναι εντός των τειχών αποκλείοντας τους υπόλοιπους. Είμαστε μέσα στο πρόβλημα αποτελώντας μέρος του, αφού ζούμε τις συνέπειες, τις εφιστάμεθα και δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι σε κινήσεις που αποτρέπουν την δρομολόγηση λύσης παραπέμποντας το στις καλένδες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επικρατήσει στη σχολική κοινότητα η άποψη πως και αυτή την φορά δεν αποφύγαμε την παγίδα να ερμηνεύσουμε νομούς με στυγνή ερμηνεία του γράμματος και όχι του πνεύματος του νόμου. Ας μη χάσουμε αυτή την φορά την ευκαιρία να αποδείξουμε πως σε βάθος χρόνου οι επενδύσεις και οι κινήσεις κάθε διοικητικής βαθμίδας είναι στην κατεύθυνση της λογικής πως το καλό έχει εχθρό το καλύτερο και όχι να θεσμοθετήσουμε στυγνά με βάση τη λογική ότι είναι πιο φτηνό να το κάνουμε

Δεν είναι πολυτέλεια ούτε σπάταλη να προσπαθήσουμε να είναι 25 οι μαθητές σε κάθε τμήμα του πειραματικού γυμνάσιου και λυκείου αφού και οι αίθουσες είναι χωρητικότητας  25 μαθητών!!!

Θα είναι επένδυση στη καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης σε ένα σχολειό που κάθε χρόνο, κάθε μέρα η πολυσχιδής δράση του και οι επιδόσεις των μαθητών, δεν επιτρέπουν άλλα πειράματα στις πλάτες του η πίσω από αυτές. Να είσθε σίγουρος πως θα είμαστε στο πλευρό σας μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και κοινωνία των Πειραματικών σχολείων σε κάθε προσπάθεια και κίνηση σας που θα στηρίζει την επικράτηση του νέου νόμου για τα 25 όχι γιατί μας βολεύει αλλά γιατί ξεβολεύει την αδράνεια και δεν επιβραβεύει την λογική «άστο αυτό όπως είναι και μη το θίγεις γιατί είναι κακώς κείμενο».

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο